Fertilizarea foliara, o veriga tehnologica importanta
Floarea-soarelui are un potential de productie ridicat, putand ajunge la 5,5-6 tone de seminte/ha, dar din cauza buruienilor, a bolilor si a daunatorilor, a stresului hidric, dar si a deficientelor nutritionale, randamentul mediu se situeaza frecvent in jurul valorii de 3 tone de seminte/ha. Tratamentele cu fertilizanti foliari reprezinta o veriga tehnologica extrem de importanta pentru cresterea si dezvoltarea plantelor de floarea-soarelui, pentru asigurarea in optim a elementelor nutritive mai ales in perioadele critice de nutritie si pentru atingerea de randamente cat mai ridicate.
In anii cu precipitatii abundente la floarea-soarelui, poate aparea carenta fosfo-potasica, aceasta cultura avand cerinte moderat exigente fata de potasiu si moderate fata de fosfor. Deficienta potasiului la floarea-soarelui franeaza dezvoltarea vegetativa si limiteaza randamentul acestei culturi. Dintre elementele principale, floarea-soarelui consuma cel mai mult potasiu, pentru o productie de 3,5 tone/ha, aceasta extrage 385 kg/ha K2O, fosfor (P2O5) 87 kg/ha, iar azot N (131 kg)/ha.
Referitor la microelementele importante pentru floarea-soarelui, ce pot limita randamentul de seminte la hectar, acestea sunt in ordinea importantei: borul, molibdenul, manganul si zincul. Pentru luarea unei decizii corecte in ceea ce priveste alegerea fertilizantului corect, se recomanda realizarea analizelor de sol si plante. Conform cercetarilor din domeniu, concentratiile optime de macro si de micronutrienti din plante trebuie sa se incadreze in intervalele prezentate in tabelele de mai jos:
Din practica agricola, s-a constatat ca se obtin recolte foarte bune de seminte, cu un procent de ulei ridicat prin aplicarea tratamentelor foliare cu fertilizantii din gama FOLIMAX special creati pentru floarea-soarelui. Formulele FoliMAX se pliaza pe cerintele de nutritie speciale ale florii-soarelui si contin pe langa potasiu, fosfor si azot, atat elemente secundare (sulf, magneziu) precum si microelementele esentiale pentru aceasta cultura cum ar fi borul, molibdenul, manganul si zincul. Din cauza rotatiilor scurte, in care floarea-soarelui revine pe aceeasi sola la fiecare 2-3 ani se constata manifestarea frecventa a carentelor de bor, molibden si mangan, mai ales pe soluri nisipoase, superficiale, tasate.
Daca se instaleaza carenta de bor, dupa aparitia celei de a 10-a frunze, deficienta nu mai poate fi corectata, avand efecte iremediabile asupra recoltei de seminte.
Aplicarea foliara a molibdenului la floarea-soarelui in stadiul de 8-10 frunze, determina o nutritie accelerata cu azot amoniacal in detrimental azotului nitric, ceea ce in final poate duce la sporuri semnificative de recolta.
Rezultatele cercetatorilor au evidentiat faptul ca, molibdenul aplicat foliar in doze de 50-52 g/ha (s.a), poate creste MMB cu pana la 40% la floarea-soarelui, cresterea dozelor peste acest nivel influentand negativ nivelul productiei de achene. De aceea, trebuie ca dozele de molibden aplicate sa se incadreze in limitele recomandate de producator, molibdenul aplicat in exces fiind toxic pentru plante.
In acest context, pentru prevenirea si tratarea deficientelor de nutritie ale florii-soarelui se recomanda tratamentele foliare, TANK-MIX cu produsele specifice folosind:
FoliMAX OLEO + FoliMAX Molibden 8,8% Mo + FoliMAX BorON Plus (produs exclusiv Fertinova SRL) sau FoliMAX Bor 21 FS ori FoliMXAX BorON 150.
Fertinova SRL a lansat relativ recent doua formule de fertilizanti fluizi, de ultima generatie, ce au in compozitie materii prime micronizate, fiind posibila absorbtia acestora prin stomate si evitand arsurile ce ar putea aparea pe frunzele plantelor de cultura. Acestea sunt FoliMAX EnergyMIX SC sau FoliMAX Proteus.
Atentie! Tratamentele foliare se efectueaza preventiv pana in faza cand plantele de floarea-soarelui au 10 frunze sau pana la limita de trecere a tractorului, care in cazul florii-soarelui aceasta este de 55-60 cm (inaltime a plantelor).
Pentru a afla mai multe detalii despre acesti fertilizanti, luati legatura cu reprezentantul Fertinova, dr. ing. Cristian Urzica (cristian.urzica@fertinova.ro) sau cu reprezentantul ALCEDO din zona dvs. agricola.
Dr. ing Cristian Urzica
Fertinova SRL