Ultimele tratamente de combatere a manei, in podgorii!

Publicat de

Mana vitei de vie (Plasmopara viticola) o gasim raspandita in toate podgoriile, din primavara, pana dupa recoltare. Subiectul acestui articol il constituie ultimele infectii secundare din toamna, care fac obiectul ultimelor doua tratamente, in vederea evitarii migrarii manei din frunze in coarde, ceea ce duce la afectarea acestora si formarea unei rezerve biologice de mana pentru anul urmator.

fig. 1
fig. 1

Simptomatologie

Mana vitei de vie apare pe partea superioara a frunzelor sub forma unor pete verzi-galbui, acoperite pe fata inferioara de un puf albicios. Pe lastarii verzi, apar pete alungite, brune-rosietice, cu un puf albicios la suprafata. Manifestarea bolii este marcata de aparitia miceliilor (puf alb), ce poarta spori. Numarul sporilor de vara, ce se formeaza pe miceliu, este foarte mare, fiind cuprins intre 200-400. Sporii sunt luati de curentii de aer si dusi la distante mari. Ei isi pot pastra viabilitatea 7-8 zile. Ajunsi pe organele vitei de vie, sporii dupa ce stau in picaturile de apa, timp de 1,5-2 ore, produc filamente de infectie. Aceste infectii, produse de sporii de vara poarta denumirea de infectii sau contaminari secundare. Contaminarile secundare cu ajutorul sporilor de vara se pot repeta de mai multe ori in timpul perioadei de vegetatie, in functie de numarul si durata ploilor. In anii favorabili pentru mana, numarul infectiilor secundare poate ajunge la 10-20 si chiar mai multe. Stabilirea momentului când are loc o infectie secundara si determinarea duratei perioadei de incubatie are o mare importanta in combaterea manei.

fig. 2
fig. 2

Tratamentele chimice sunt eficiente in perioada incubatiei

Tratamentele chimice trebuie aplicate numai in timpul perioadei de incubatie, pentru ca la aparitia miceliului si a sporilor, când in mod sigur exista pericolul unei noi infectii, organele vitei de vie sa fie acoperite cu o pelicula de substanta care sa le protejeze. Spre toamna, dupa efectuarea ultimei contaminari secundare, ciuperca formeaza sporii de rezistenta, sub forma carora ciuperca ierneaza.Boabele atacate se brunifica, se zbârcesc si uneori se desprind de pe ciorchine si cad cu usurinta.

Cum prevenim si combatem aceasta boala?

Ca si masuri ecologice se recomanda aplicarea unui complex de masuri agrofitotehnice in plantatiile viticole, mana fiind mai frecventa si mai pagubitoare in plantatiile neingrijite. Araturile prin care frunzele cu sporii de rezistenta sunt ingropate la adâncimi mai mari, cât si drenarea terenurilor care retin puternic apa, duc la reducerea numarului de infectii. Se recomanda ca terenul din vii sa fie mentinut curat de buruieni pentru a se evita o atmosfera umeda, favorabila infectiilor.

Ca masuri chimice, aveti la dispozitie produse pe baza de cupru sau amestecuri ce contin cupru, recomandate pentru ultimele doua tratamente la vita de vie. Asadar, puteti utiliza produse ca: ALCUPRAL 50 PU (3,0 kg/1000 l sol./ha); CHAMP 77 WG (2,0-3,0 kg/1.000 l apa/ha); KOCIDE 2000 (1,5 kg/ha in 1.000 l apa sau 0,15 %); MANOXIN Mix/Combi (2,5 kg in 1000 l apa); MELODY COMPACT 49 WG (1,5 kg/ha in 1.000 l apa); RIDOMIL GOLD PLUS 42,5 WP (3,0 kg/ha in 1000 l apa sau 0,3% ).

O versiune a acestui articol a apărut în ediția tipărită a revistei Sănătatea Plantelor Nr. 246 – noiembrie 2018.
Pentru a primi Sănătatea Plantelor în format tipărit, vă rugăm să vă abonați aici.

S-ar putea să te intereseze

Hot News