Cu fungicidul SALVATOR 25 EW va „salvati” rapita de boli!

Publicat de

Cu fungicidul SALVATOR 25 EW va “salvati” rapitade boli!

Pe langa buruieni si bolile sunt o problema majora, care in lipsa unei protectii fitosanitare va pot compromite cultura de rapita. Asa ca, inca din toamnaeste importanta aplicarea unui fungicid cum este SALVATOR 25 EW. Acesta este a doua denumire a produsului ORIUS 25 EW si este un fungicid sistemic pe baza de tebuconazol, substanta activa din grupa chimica a triazolilor. Mentionam ca, odata absorbit in tesuturi (in maxim 2 ore de la aplicare), produsul se transloca acropetal si are o remanenta de circa 3-4 saptamani. Datorita proprietatilor sale, produsul are actiune preventiva, dar si curativa si eradicanta. Atentie! Pentru a preveni instalarea rezistentei patogenilor, se va evita aplicarea a mai mult de 2 tratamente cu SALVATOR 25 EW la aceeasi cultura si pe aceeasi suprafata intr-un sezon.

Cum aplicam tratamentul de toamna?

Pentru rapita, tratamentul aplicat in toamna duce la cresterea rezistentei plantelor la iernare. SALVATOR 25 EW combate Phoma lingam, iar doza omologata este de 0,5 l/ha. Leziunile produse de Phoma lingamin toamnduc la imbolnavirea tulpinii in primavarcu pierderi de productie de panala 25%. In plus, aplicat in toamna, in fazade rozeta rapitei, SALVATOR 25 EW actioneazsi cun veritabil regulator de crestere (provoacscurtarea tijei si concentrarea sucului celular, pregatind mai bine plantele pentru iernare), dozfiind in acest caz tot de 0,5 l/ha.

De asemenea, nu trebuie uitate nici tratamentele preventive din primavara (mai ales in culturile mai dese, bine iesite din iarna) sau curative, la aparitia primelor simptome de boala, putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum), alternarioza (Alternaria brassicae), putregaiul uscat (Phoma lingam), putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea), fainarea (Erysiphe communis). In acest caz, doza omologata este 1,0 l/ha.

O versiune a acestui articol a apărut în ediția tipărită a revistei Sănătatea Plantelor Nr. 246 – noiembrie 2018.
Pentru a primi Sănătatea Plantelor în format tipărit, vă rugăm să vă abonați aici.

Alți cititori au distribuit recent

S-ar putea să te intereseze

Hot News