11 produse iscusite, eficiente si sigure pentru ferma dumneavoastra!

Publicat de

11 produse iscusite, eficiente si sigure pentru ferma dumneavoastra! Utilizati-le la porumb si floarea-soarelui!

In acest numar, continuam seria produselor iscusite, nelipsite din ferma dumneavoastra, insa de data aceasta pentru culturile de porumb si floarea-soarelui. Asadar, daca doriti sa aveti culturi lipsite de buruieni si boli, folositi unul dintre urmatoarele produse “iscusite” enumerate mai jos:

Erbicide pentru porumb

ASTRAL 40 OD este un erbicid sulfonilureic pe baza de nicosulfuron, fabricat in Romania. Combate buruienile graminee anuale si perene si partial unele buruieni cu frunza lata. Astral 40 OD are actiune sistemica si imediat dupa aplicare este distribuit rapid in planta si translocat spre tesuturile de crestere, inclusiv rizomi. Spectru de combatere: buruieni graminee anuale (mohorul, iarba barboasa, meisorul, raigrasul, ovazul salbatic), graminee perene (costreiul din rizomi si din seminte, pirul tarator si unele buruieni cu frunza lata cum este stirul).

 Astral 40 OD, se aplica in postemergenta, cand plantele de porumb au 4-6 frunze, buruienile graminee anuale sunt in faza de 1-3 frunze pana la infratit, gramineele perene au 10-20 cm, iar buruienile cu frunza lata 2 frunze. Doza optima este de 0,8 l/ha pentru combaterea buruienilor graminee anuale si de 1,0-1,5 l/ha pentru combaterea gramineelor perene, in special costreiul din rizomi.

CAMIX 560 SC este un erbicid cu spectru mare de combatere a buruienilor monocotiledonate, dicotiledonate anuale si dicotiledonate perene, rasarite la momentul aplicarii (Cirsium arvense-palamida), din culturile de porumb. {n postemergenta timpurie actioneaza inclusiv asupra buruienilor dicotiledonate perene. Datorita continutului sau in S-metolaclor, erbicidul inhiba formarea de acizi grasi prin blocarea actiunii enzimelor implicate in transformarea lanturilor moleculare. Buruienile sensibile sunt distruse ca urmare a puternicei inhibari a cresterii tesuturilor tulpinei si a radicelelor imediat dupa germinare. Cealalta substanta activa, mesotrione actioneaza prin inhibarea enzimei HPPD, este rapid preluata de catre frunze, lastari sau radacini si este translocata atat prin xilem cat si in floem avand ca rezultat cloroza si moartea buruienilor.

Camix are o fereastra larga de aplicare, din preemergenta pana in postemergenta timpurie (porumb 2-3 frunze), tinand cont de stadiul de dezvoltare al buruienilor monocotiledonate (2 frunze) si dicotiledonate (max. 4 frunze). Produsul are o eficienta intre 4-6 saptamani, in functie de umiditatea solului. Doza de aplicare, in functie de tipul de sol, si perioada de aplicare este cuprinsa intre 2,5-2,8 l/ha, in preemergenta si 2,0-2,5 l/ha, in postemergenta. Volumul de apa utilizat pentru prepararea solutiei de stropit este de 200-400 l/ha.

CEREDIN FORTE 464 SL este a doua denumire comerciala a erbicidului Dicopur Top 464 SL. Este un erbicid selectiv si sistemic cu 2 substante active, acid 2.4 D si dicamba, care actioneaza asupra buruienilor atat prin absorbtie la nivelul frunzelor, cat si la sistemul radicular. Este omologat pentru aplicare in postemergenta la porumb in vederea combaterii a numeroase specii de buruieni cu frunza lata anuale si perene. La cultura de porumb, Ceredin Forte 464 SL se aplica cand plantele de cultura au  maxim 4-6 frunze, iar buruienile sunt in faza de rozeta, in doza de 1,0 l/ha, in 200-400 l apa.

SILBA este erbicidul ce combate cu succes buruienile anuale in preemergenta din culturile de porumb si floarea-soarelui, dar si buruienile graminee anuale si cu frunza lata, in postemergenta timpurie, la cultura de porumb. Datorita efectului complementar asigurat de cele doua componente active (S-metaloclor si terbutilazin), Silba are cel mai larg spectru de buruieni combatute, in conditii de maxima selectivitate pentru cultura de porumb si floarea-soarelui.

Erbicidul Silba nu trebuie aplicat pe cultura de floarea-soarelui rasarita. La porumb poate fi aplicat atat in preemergenta cat si in postemergenta timpurie, in doza de 4,0-5,0 l/ha. In postemergenta timpurie pot fi combatute si unele buruieni dicotiledonate rezistente cum sunt: cornaci (Xanthium sp.), zarna (Solanum nigrum), mustarul (Sinapis arvensis), teisorul (Abutilon theophrasti) si ridiche salbatica (Raphanus raphanistrum), care nu sunt combatute in preemergenta.

 La floarea-soarelui poate fi aplicat in preemergenta, pentru combaterea buruienilor anuale cu exceptia zarnei, mustarului si cornaci, in doza de 3,5-4,0 l/ha, doza stabilindu-se in functie de tipul de sol.

STARANE este a doua denumire comerciala a erbicidului Cerlit. Este un erbicid sistemic, pe baza de fluroxipir-meptil cu flexibilitate remarcabila in aplicare, destinat combaterii in postemergenta a buruienilor dicotiledonate din cultura de porumb. Combate un spectru mare de buruieni: Galium aparine (turita- in orice stadiu de dezvoltare), Galeopsis tetrahit (lungurica), Convolvulus arvensis (volbura), Rubus spp. (mur de miriste), Rumex spp. (macris), Stellaria media (rocoina), Myosotis arvensis (nu-ma-uita), Polygonum spp. (hrisca), Solanum nigrum (zarna), Vicia spp. (mazariche), Calystegia sepium (cupa vacii), Lamium spp. (sugel), Taraxacum officinale (papadie), Abutilon theophrasti (teisor), Urtica spp. (urzica), Portulaca oleracea (grasita), Equisetum arvense (coada calului).

Doza omologata este de 1,0 l/ha, erbicidul aplicandu-se pana in stadiul de 4-6 frunze a culturii. Erbicidul STARANE nu afecteaza germinatia semintelor, deci poate fi utilizat cu succes in combaterea buruienilor cu frunza lata din loturile semincere.

VECTOR este un erbicidul sistemic care se aplica in postemergenta, destinat combaterii buruienilor cu frunza lata din cultura de porumb. Erbicidul penetreaza foarte rapid suprafata foliara a buruienilor, migrand spre punctele de crestere ale acestora, oprind cresterea buruienilor in 24 de ore de la aplicare. La cultura de porumb, se aplica in stadiul de 4-6 frunze. Produsul nu se aplica la cultura de porumb daca s-au facut tratamente cu insecticide organofosforice. In doza de 0,4 l/ha combate in procent mai mare de 95% buruienile aflate in primele faze de vegetatie. Pentru combaterea buruienilor perene si a celor aflate in stadii avansate de dezvoltare se recomanda doza de 0,6 l/ha. Asigura combaterea totala a turitei (Galium aparine) si a musetelului (Matricaria spp.) chiar si in stadii avansate de dezvoltare. Poate fi administrat concomitent cu fungicide, insecticide, o gama larga de graminicide si ingrasaminte foliare.

Erbicide la floarea-soarelui

LEOPARD 5 EC este un erbicid cu actiune sistemica, pe baza de quizalofop-P-etil, utilizat in combaterea buruienilor monocotiledonate (graminee) din culturi dicotiledonate, denumite popular “culturi cu frunza lata”. Substanta activa este rapid absorbita de frunzele buruienilor si se transloca in toate punctele de crestere, inclusiv in radacini si rizomi. La cateva zile de la aplicare, buruienile tratate isi inceteaza cresterea, frunzele tinere capatand o nuanta galbuie. La doua saptamani dupa aplicare, intreaga planta se usuca. Fiind un erbicid selectiv fata de floarea-soarelui, la aplicare se va tine seama in primul rand de spectrul de buruieni ce trebuie combatute si mai putin de cultura in sine. Pentru gramineele anuale, doza recomandata este de 0,75 l/ha, in stadiul de 1-2 frunze, doza creste pana la 1,0 l/ha la inceputul impaierii sau chiar 1,5 l/ha la sfarsitul impaierii. Pentru gramineele perene, cand au inaltimea de 15-25 cm, erbicidul se aplica in doze cuprinse intre 1,5 si 2,0 l/ha.

RANGO este a doua denumire comerciala a erbicidului PANTERA 40 EC, pe baza de quizalofop-P-tefuril. Rango, fiind un produs cu o sistemicitate ridicata este absorbit de catre frunzele buruienilor graminee si translocat in intreaga planta, inclusiv in rizomi. Pentru o buna eficacitate impotriva buruienilor graminee anuale, se recomanda aplicarea erbicidului in faza de 2-4 frunze, graminee perene 10-20 cm, iar costreiul in faza de pana la 10-70 cm inaltime, pana la formarea paniculului. Performantele erbicidului nu sunt afectate de ploile care cad la scurt timp dupa aplicare, daca solutia s-a uscat pe plante. Doza omologata este cuprinsa intre 0,75-1,75 l/ha.

Fungicide la floarea-soarelui

PRIORI XTRA este a doua denumire comerciala a fungicidului Amistar Xtra 280 SC. Fungicidul Priori Xtra, este o suspensie concentrata, ce are in compozitie o strobilurina (azoxistrobin) si un triazol (ciproconazol), ceea ce face ca produsul sa fie unul modern, cu un spectru larg de actiune, si cu influenta pozitiva asupra activitatii fiziologice a plantei.

Pentru floarea-soarelui se recomanda doza de 0,75 l/ha pentru combaterea putregaiului alb, putregaiului cenusiu, frangerea tulpinilor si alternariozei. Tratamentele se aplica cat mai aproape de faza de buton floral-verde. Pentru bolile care apar pe calatidiu, Priori Xtra se aplica de la inceputul pana la sfarsitul infloritului.

REVELLER este a doua denumire comerciala a produsului ACANTO PLUS, un fungicid recunoscut al firmei DUPONT. Fungicid cu doua substante active compatibile, cu moduri de actiune diferite si eficacitate ridicata impotriva unui spectru larg de boli foliare la cereale, floarea-soarelui si rapita. Ambele substante active sunt absorbite si distribuite usor si uniform in toate tesuturile. Reveller are proprietati preventive dar si curative, dar trebuie aplicat inainte de producerea infectiei si aparitia bolilor in cultura. Fungicidul difuzeaza translaminar in celulele cuticulare cerate si determina o buna redistribuire a substantei active la suprafata frunzei. 

Reveller difuzeaza si transloca in tesuturile nou formate inainte ca ele sa fie expuse atacului bolilor datorita remobilizarii substantei active prin ploaie si roua. Cultura tratata beneficiaza de efectul de inverzire prelungita, specific strobilurinelor care determina prin actiunea anti-oxidanta si intensificarea absorbtiei azotului, stimularea acumularii suplimentare de biomasa si ameliorarea rezistentei la stresul hidric.

La floarea-soarelui pentru combaterea putregaiului alb (Sclerotinia sclerotiorum), putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea), frangerea tulpinilor (Phomopsis helianthi) si alternarioza (Alternaria spp.), se recomanda aplicarea in stadiul de 8-10 frunze, la primul tratament sau cu 10-15 zile inainte de inflorit, la al doilea tratament, in doza 0,6 l/ha.

TOPSIN 500 SC este un fungicid pe baza de tiofanat-metil, fabricat in Romania, cu actiune de contact si sistemica, fiind absorbit de plante prin frunze si radacini. Are un foarte bun efect preventiv si curativ fata de un spectru larg de agenti fitopatogeni care provoaca boli ale plantelor cu infectie de suprafata si sistemica. Eficacitatea cea mai buna se obtine cand tratamentele se aplica preventiv, inainte sau la aparitia primelor simptome de boala. La floarea-soarelui pentru combaterea alternariozei, putregaiului alb, putregaiului cenusiu, frangerea tulpinilor, se recomanda doza de 1,4 l/ha, 2 tratamente aplicate in vegetatie. De asemenea, se recomanda tratament la samanta 2 l/t samanta,  pentru solele care urmeaza a fi semanate, fara respectarea rotatiei de 4 -5 ani. Acest tratament suplimentar asigura o protectie sigura impotriva putregaiului alb si putregaiului cenusiu. Topsin 500 SC se poate aplica in amestec si cu alte fungicide si insecticide, cu exceptia celor alcaline, precum si cu fertilizanti foliari.

O versiune a acestui articol a apărut în ediția tipărită a revistei Sănătatea Plantelor Nr. 240 - mai 2018.
Pentru a primi Sănătatea Plantelor în format tipărit, vă rugăm să vă abonați aici.

S-ar putea să te intereseze

Hot News