Decizie cu impact major asupra agriculturii romanesti Neonicotinoidele, interzise!

Publicat de
  • Cum vor face fata fermierii romani atacului de Tanymecus dilaticollis?
  • Ce solutii vom avea? Productiile vor fi in pericol?

Iata cateva intrebari la care vom avea sau NU raspuns. Sfarsitul lunii aprilie a venit cu o veste trista. Mai exact, statele membre UE au fost invitate sa voteze propunerea de interzicere a utilizarii neonicotinoidelor, in camp. Rezultatul votului a fost interzicerea neonicotinoidelor in tarile din blocul comunitar. Decizia a fost luata cu votul majoritar al tarilor membre, cele mai puternice tari, Franta, Germania, Italia si Marea Britanie sustinand interzicerea neonicotinoidelor. Tara noastra, dar si Ungaria, Danemarca si Republica Ceha au fost singurele state care au votat impotriva deciziei CE. Cine o sa aiba de suferit in urma acestei decizii? Evident, fermierii romani si unguri. De ce, doar ei? Pentru ca sunt tarile unde daunatorul Tanymecus dilaticollis (ratisoara porumbului) ataca destul de puternic, ducand pana la compromiterea culturilor, daca nu se trateaza samanta de porumb si floarea-soarelui. 

„Povestea” din spatele neonicotinoidelor

De-a lungul timpului, mai multe studii, fara fundament stiintific sustineau ca produsele din clasa neonicotinoidelor sunt responsabile pentru disparitia albinelor, si a altor polenizatori. Producatorii si alte grupuri agricole s-au opus, incercand sa demonstreze ca astfel de concluzii sunt incerte. Insa, in zadar! Statele membre europene au spus NU folosirii neonicotinoidelor. Totusi singurele substante active din clasa neonicotinoidelor, care nu vor fi supuse interdictiei sunt: tiaclopridul si sulfoxaflorul. Facem precizarea ca, in anul 2013, Uniunea Europeana a optat pentru restrictionarea utilizarii a trei substante active din aceasta clasa, si anume: imidacloprid, clotianidin si tiametoxam.

Agricultura europeana va avea de suferit

Purtatorul de cuvant al Asociatiei Industriei de Pesticide din UE (ECPA), Graeme Taylor a comentat: “Decizia CE este prematura si neavenita, chiar daca era previzibila. E pacat ca s-a luat o astfel de hotarare, care va avea un impact major asupra agriculturii in Europa. Aceasta decizie este in contradictie cu concluziile recentelor rapoarte ale Agentiei Franceze pentru Alimentatie, Mediu, Sanatate si Siguranta Ocupationala si a Centrului European de Stiinta si Cunoastere, in ceea ce priveste disponibilitatea unor produse alternative la  substantele active care vor fi interzise. Agricultura europeana va suferi in urma acestei decizii. Poate nu azi, poate nu maine, dar in timp, cei care au hotarat in acest fel vor vedea impactul major asupra fermierilor carora li s-a luat aceasta unealta, dar si impactul asupra productiei alimentare din Europa”.

 

O versiune a acestui articol a apărut în ediția tipărită a revistei Sănătatea Plantelor Nr. 240 - mai 2018.
Pentru a primi Sănătatea Plantelor în format tipărit, vă rugăm să vă abonați aici.

Alți cititori au distribuit recent

S-ar putea să te intereseze

Hot News