Comisia Europeana propune reinnoirea glifosatului pentru inca 10 ani

Publicat de

Comisia Europeana propune sa se reinnoiasca autorizatia erbicidelor pe baza de glifosat pentru inca 10 ani, ceea ce inseamna ca, daca statele membre vor da vot pozitiv, utilizarea erbiocidelor pe baza de glifosat in UE va fi permisa pana in anul 2033.

Proiectul de regulament, care a fost prezentat statelor membre miercuri, 20 septembrie, precizeaza ca „este oportun sa se prevada o reinnoire a aprobarii glifosatului pentru o perioada de zece ani” dupa data de expirare, adica 15 decembrie 2023.

Propunerea vine in urma multor luni de dezbateri aprinse cu privire la impactul celui mai utilizat erbicid din Europa asupra sanatatii si mediului, in special asupra faptului ca glifosatul poate fi considerat cancerigen.

Aprobarea glifosatului in UE a expirat initial la jumatatea lunii decembrie 2022, dar a fost prelungita temporar cu un an, in asteptarea unor informatii suplimentare de la agentia UE pentru siguranta alimentara EFSA.

Decizia vine in urma publicarii concluziilor mult asteptate ale EFSA cu privire la riscul utilizarii glifosatului, in iulie, in care s-a concluzionat ca „nu exista zone critice de ingrijorare”, desi au fost identificate lacune de date cu privire la anumite aspecte. Desi un inalt oficial al Comisiei a recunoscut ca „unele lacune si probleme de date nu sunt complet finalizate”, el a remarcat ca acest lucru apare in mod frecvent, cand se intocmesc rapoartele la EFSA, la majoritatea substantelor active analizate.

Ca atare, oficialul a sustinut ca executivul UE considera ca o perioada de reaprobare de 10 ani este un „echilibru bun” intre cunostintele actuale despre glifosat si noile perspective care pot aparea.

Am facut acum doua evaluari complete ale glifosatului, intr-o perioada foarte scurta de timp, care au ajuns la mai mult sau mai putin aceleasi rezultate. Dar, pe de alta parte, exista si publicarea continua a studiilor despre glifosat. Asa ca propunem echilibrarea acestor doua elemente pentru a reinnoi aprobarea pentru 10 ani”, a spus inaltul oficial.

Daca in acei 10 ani ies la iveala noi informatii, care pun aceasta decizie in discutie, executivul UE este in masura sa „reanalizeze aprobarea in orice moment”, a explicat oficialul.

El a adaugat, de asemenea, ca, teoretic, statele membre sunt libere sa refuze autorizarea pentru toate produsele care contin glifosat, cu conditia sa furnizeze o justificare adecvata a deciziei.

Cu toate acestea, propunerea Comisiei vine cu cateva restrictii. De exemplu, propunerea nu permite „desicarea inainte de recoltare”, adica atunci cand erbicidele sunt aplicate culturilor inainte de recoltare, astfel incat cultura sa se usuce mai rapid si mai uniform.

De asemenea, impune anumite limitari privind utilizarea sa, cum ar fi: numarul de aplicari, doza maxima care poate fi aplicata la un moment dat si momentul utilizarii, precum si recomandari pentru limitarea impactului derivei de pulverizare.

Propunerea trebuie acum sa castige o majoritate calificata a statelor membre pentru a fi aprobata, discutiile dintre oficialii guvernamentali UE urmand sa aiba loc vineri (22 septembrie), urmate de un vot pe 12 octombrie.

Sursa: Arc 2020 (Agricultural and Rural Conversion)

S-ar putea să te intereseze

Hot News