Cand China stranuta, Europa raceste!

Publicat de

Asa cum stiti, cel mai mare producator de substante active utilizate in formularea produselor de protectia plantelor este China, iar multe dintre marile companii europene sunt dependente de unele fabrici de aici. Dar, in ultima perioada, a aparut o mare problema in China, si anume, poluarea. Acest fenomen este prezent in intreaga lume, dar in China a ajuns la un nivel foarte ridicat, fapt ce a facut ca la nivel guvernamental sa se ia masuri foarte drastice. Ce inseamna asta?

Multe fabrici producatoare de substante active au inceput sa fie inchise, ceea ce la nivel global va duce la o scadere a numarului (sau volumul) de produse de protectia plantelor, care in final va duce la cresterea pretului acestora. Pe langa acest fenomen mai intervin si autoritatile europene care au decis sa retraga din uz 75 de substante active, dintr-un numar si mai mare de produse de protectia plantelor. Aceasta eliminare, conform unui studiu recent al AIPROM (Asociatia Industriei de Protectia Plantelor din Romania) va conduce la cresterea costurilor de productie pentru fermieri, in medie cu 88 % (80 % grau, 131% struguri, 45 % rosii, 153 % mere, 47 % rapita, 121% porumb, 36% cartof). Analizand mai atent studiul efectuat de catre specialistii de la AIPROM, constatam ca daca numarul pesticidelor va scadea, fermierii romani vor pierde in medie 21 % din productie, iar in bani cam 1,9 miliarde euro.

Chiar daca unele organizatii neguvernamentale, incearca sa promoveze ideea ca se poate face agricultura fara pesticide, datele stiintifice contrazic aceasta ipoteza. Fara produse de protectia plantelor, aproape ca este imposibil sa protejezi recolta. Sunt situatii cand recolta este compromisa total. Si atunci ce facem? Mai ales in contextul in care populatia globului este estimata ca va ajunge la peste 9 miliarde locuitori. Productia pe unitatea de suprafata va trebui sa creasca? Cum? Cand bolile, daunatorii, buruienile au devenit “agresive” si rezistente la anumite substante active, iar comunitatea europeana este muta in fata valului de restrictionarii. Ce face si cum poate face Romania agricultura? Sunt intrebari ce ne framanta si la care am vrea un raspuns. Ce putem spune in acest context, in care produsele de protectia plantelor vor fi mai putine si mai scumpe?!

O versiune a acestui articol a apărut în ediția tipărită a revistei Sănătatea Plantelor Nr. 235 - decembrie 2017.
Pentru a primi Sănătatea Plantelor în format tipărit, vă rugăm să vă abonați aici.

S-ar putea să te intereseze

Hot News