In perioada mai-iunie, fermierii mai au de trecut un “hop”: plosnitele cerealelor

Publicat de

Ca in fiecare an, fermierii isi pun sperantele intr-o productie mare si mai ales la un pret cat mai corect de valorificare. La sfarsitul lunii mai si inceputul lunii iunie, cultivatorii de grau trebuie sa treaca de ultimul „hop” entomologic si anume, sa protejeze culturile de atacul plosnitelor cerealelor (Eurygaster spp.). Periculos pentru calitatea granelor este atacul larvelor acestui daunator, precum si atacul adultilor noii generatii. In ultimii ani, s-au inregistrat temperaturi mai ridicate decat in mod normal, in luna martie (exceptie anul trecut cand iarna a revenit la mijlocul lunii). Prin urmare, adultii hibernanti au aparut mult mai timpuriu din locurile de iernare (paduri) decat in mod normal. In urma cercetarilor efectuate la INCDA Fundulea, de catre Popov si colab., s-au constatat faptul ca depunerea pontei are loc la 20 de zile de la inceputul migrarii adultilor din locurile de iernare in camp, iar perioada de incubatie este cuprinsa intre 7 si 25 de zile, in timp ce parcurgerea celor cinci stadii larvare, dureaza, in medie, intre 36 si 49 de zile.

Despre Eurygaster spp…

Daca conditiile climatice sunt favorabile cu cerintele plosnitelor cerealelor si anume zile calde, insorite, fara precipitatii, atunci atat incubatia cat si dezvoltarea larvara se desfasoara intr-un ritm mai alert. Din contra, daca avem parte de ploi (sau furtuni) sau temperaturi mai scazute, aceasta perioada este mai lunga. In ultimii ani, primavara s-a caracterizat prin mari variatii climatice, astfel ca zilele calduroase si uscate au alternat rapid cu zile mai reci (sau chiar foarte reci) si umede, fiind urmate apoi de alte zile mai calduroase. Fara indoiala ca aceste alternante isi lasa amprenta si asupra evolutiei ciclului biologic al plosnitelor cerealelor la fel cum au influenta si asupra plantelor de cultura. Asa cum precizam mai sus, in cazul in care sunt conditii climatice favorabile (zile calde, insorite, fara precipitatii), atat incubatia cat si dezvoltarea larvara se desfasoara intr-un ritm mai alert. Daca vom avea parte de ploi, aceasta perioada este mai lunga. Adultii noii generatii se hranesc intens cu boabele de grau pentru a acumula substante de rezerva, in corpul gras, necesare pentru ca insectele sa ierneze.
Daca graul este mai avansat in vegetatie, se recolteaza mai repede, insectele nu apuca sa se hraneasca indeajuns pentru a-si face rezervele necesare supravietuirii in iarna, prin urmare populatiile in anii urmatori ar putea sa aiba un nivel mai scazut. Daca perioada de la depunerea pontei pana la aparitia adultilor noii generatii este mai scurta ca urmare a conditiilor climatice favorabile si daca in perioada de hranire intensa a adultilor noii generatii este seceta insotita de temperaturi ridicate, atunci pagubele produse de catre plosnitele cerealelor pot sa fie mai ridicate. Mai mult, insectele acumuleaza cantitati suficiente de rezerva pentru a trece de iarna, prin urmare, in anul urmator, populatiile pot creste numeric. Conditiile climatice influenteaza si prolificitatea femelelor. Astfel, in anii nefavorabili, ploiosi, o femela depune in medie 20 de oua sau mai putin, in timp ce in anii cu zile calde si fara ploi o femela poate depune in medie 50-60 oua sau chiar mai mult. Prin urmare, in anii favorabili insecta poate depune de trei ori mai multe oua decat in anii nefavorabili. Totusi, chiar daca conditiile de mediu sunt favorabile plosnitelor cerealelor, pot interveni factori biotici care duc la reducerea numarului de oua viabile cum ar fi parazitii oofagi. Principalii dusmani naturali ai plosnitelor cerealelor sunt niste specii de viespi, de talie mica, care fac parte din doua familii de himenoptere (Scelionidae si Encytidae), fiind cel mai mare ajutor al fermierilor. In literatura de specialitate se mentioneaza un nivel mediu de parazitare al oualelor de plosnita, care variaza intre 25 si 40 %, dar s-au mentionat situatii de parazitare si de 100 % a pontei, in unele lanuri. Existenta unor ani consecutivi secetosi, cu temperaturi ridicate in primavara si la inceputul verii, pot favoriza explozii numerice ale populatiilor plosnitelor cerealelor. Intrebarea la care trebuie sa cautam raspuns acum este in ce masura schimbarile climatice din ultimii ani favorizeaza atat evolutia populatiilor de plosnite ale cerealelor cat si evolutia dusmanilor naturali ale acestora? Acesta a fost, pe scurt, „tabloul climatic” cu care se confrunta cultivatorii de grau.

Evaluati fiecare sola in parte…

Pentru a proteja viitoarele recolte de atacul larvelor plosnitelor cerealelor sau ale adultilor noii generatii, este necesar sa stim nivelul populatiei acestor daunatori din solele cu grau dintr-o ferma sau dintr-o anumita zona. Prin urmare trebuie evaluata fiecare sola in parte, prin efectuarea sondajelor, pe diagonala solei. Observatiile trebuie facute cu atentie, deoarece la cea mai mica atingere a plantelor de grau, insectele pot cadea pe sol si exista riscul ca acestea sa nu fie inregistrate. Conform metodologiei in vigoare, pragul economic de daunare (PED) pentru plosnitele cerealelor este de 5 larve/mÞ, in cazul culturilor cu densitate optima, bine fertilizate cu azot si care se afla in faza de vegetatie corespunzatoare perioadei in care s-au efectuat sondajele.
Pentru culturile cu densitate mica, nefertilizate cu azot, ce se afla intr-o faza de vegetatie necorespunzatoare perioadei in care s-au efectuat sondajele, PED-ul este de 3 larve/mÞ. Pentru culturile destinate producerii de samanta PED este de 1 larva/mÞ.
Trebuie mentionat faptul ca, din cauza conditiilor meteo nefavorabile culturii graului, inregistrate in toamna anului trecut, in multe ferme din sudul si sud-estul tarii, dar si in multe ferme din zona de vest, plantele de grau au rasarit in luna februarie a acestui an, in unele cazuri, chiar la inceputul lunii martie. Prin urmare, la momentul efectuarii sondajelor, pentru stabilirea densitatii plosnitelor cerealelor, trebuie avut in vedere, ca in multe cazuri, plantele de grau nu se vor afla intr-o faza de vegetatie corespunzatoare sau la o densitate normala, la momentul efectuarii sondajelor in camp. Daca aceste valori ale PED-ului s-au atins atunci este necesar efectuarea unui tratament in vegetatie cu unul dintre insecticidele omologate pentru acest daunator. Nu este important numai sa se efectueze tratamentul, ci cum se efectueaza acesta, cu ce se face si mai ales momentul in care tratamentul este efectuat. Executat corect si la timp, un tratament chimic poate avea ca efect o mortalitate a plosnitelor, mai ridicata de 90 % sau chiar 100 % (atat adultii noii generatii cat si larvele). Tratamentele efectuate necorespunzator, cu produse neomologate sau folosirea acestora la doze mai mari decat cele omologate, situatie care se mai intalneste la noi, are ca principal efect „combaterea” entomofaunei utile, parazitii oofagi in acest caz. Evident ca fermierii se bucura ca au murit plosnitele, dar peste cativa ani s-ar putea sa se intrebe de ce i-a lovit un atac asa mare de plosnite, din moment ce au facut tratamentele fitosanitare la timp!
In cazul plosnitelor cerealelor, decizia efectuarii sau neefectuarii tratamentului este foarte importanta. Avand in vedere volatilitatea preturilor de valorificare a recoltei de grau, dar si “volatilitatea” conditiilor climatice, o buna protectie a lanurilor de grau impotriva atacului acestor daunatori este esentiala. Pentru a realiza acest lucru este important sa facem o evaluare cat mai buna a densitatii plosnitelor din solele cu grau, chiar daca acest lucru consuma mult timp si necesita atentie ridicata.
In ultimii ani nu au fost probleme mari cu atacul plosnitelor in lanurile de grau (cu unele exceptii), in principal datorita faptului ca s-au inregistrat zile cu precipitatii abundente, exact in perioada in care avea loc depunerea pontelor si/sau aparitia larvelor. Matematicienii probabil ar spune ca daca ai mai multi ani consecutivi de „liniste”, din punct de vedere statistic trebuie sa te astepti si la un an cu „furtuna”. Speram sa nu fie si cazul nostru si sa fim pregatiti la orice fel de provocari.

S-ar putea să te intereseze

Hot News