APPR, in curs de a deveni o structura federativa la nivel national si un veritabil “institut al fermierului”

Publicat de

APPR – Mandru ca sunt fermier a organizat astazi, la hotelul Crowne Plaza din Bucuresti, adunarea generala statutar constituita si alegeri pentru noul consiliu director.

Raportul de activitate pentru 2021, inclusiv raportul financiar-contabil prezentat de directorul executiv, Alina Cretu, a aratat expansiunea rapida si diversificarea ariei acoperite de APPR, care se apropie tot mai mult de dezideratul sau de a deveni un “institut al fermierului”. Activitatea de testare a crescut de 10 ori in ultimii doi ani, Reteaua Independenta RITAC ajungand sa numere 31 locatii cu 850 de parcele de testare, adica un total de peste 5300 de microparcele la cele 6 culturi de camp de importanta majora pentru Romania (porumb, paioase, floarea-soarelui, rapita, soia si sorg). APPR si-a extins parteneriatele de cercetare europene si nationale in proiecte privind digitalizarea agriculturii si practicile de agricultura regenerativa (pentru stocarea carbonului), cu finantare din programul sectorial al MADR, din Programul European Horizon 2020, precum si cu suportul unor companii multinationale furnizoare de solutii  bazate pe stiinta.

In ceea ce priveste implicarea in dialogul social cu autoritatile de la Bucuresti si Bruxelles, Cristina Cionga, director pentru afaceri europene, a aratat ca reprezentantii APPR au participat activ la toate consultarile prilejuite de creionarea Planului National Strategic, a propunerilor avansate de fermieri in cadrul PNRR la grupurile de lucru specializate ale organizatiei europene Copa-Cogeca, ale Confederatiei Europene a Porumbului, ale Platformei Agriculture&Progress, ca si la grupurile de dialog civil organizate de Comisia Europeana.

In acest context, echipa APPR a crescut rapid prin atragerea unor tineri profesionisti, agronomi sau specialisti in politici europene, sprijiniti de expertiza unor veterani in cercetarea agricola.

Adunarea generala a primit prin vot unanim, in randurile sale, asociatia locala a fermierilor vranceni, ACCPT Vrancea, organizatie care a decis, in aceasta saptamana, aderarea la APPR.

Organizarea alegerilor pentru noua structura de conducere a APPR a constituit punctul culminant al adunarii generale a APPR din acest an. Conform statutului, consiliul director numara 7 membri titulari si doi supleanti. In urma votului celor prezenti, mandatul presedintelui Nicolae SITARU a fost prelungit cu inca doi ani. Functia de vicepresedinte a fost incredintata de cei prezenti lui Theodor Ichim, reprezentantul grupului agricultorilor dobrogeni APAD. Din consiliul director fac parte si reprezentantii organizatiilor teritoriale ale APPR, respectiv Silviu Mihai (ACCPT Ialomita), Tiberiu Stan (ACCPT Iasi) si Teofil Dascalu (ACCPT Vrancea).

Ma bucur mai ales pentru ca astazi colegii din Tara Vrancei au hotarat sa paseasca alaturi de noi si ne-au creditat cu increderea lor. Totdeauna am pledat pentru unirea vocilor tuturor organizatiilor profesionale din productia vegetala, pentru a putea stabili strategii coerente. Impreuna vom fi mai puternici, mai convingatori si mai intelepti, pledand in interesul agricultorilor si a ceea ce furnizeaza ei, intr-o perioada cu tot mai multe constrangeri: hrana si pacea sociala. Felicit membrii nou-alesi in consiliul director al APPR si-mi doresc sa functionam ca o echipa. Cred ca Romania are nevoie sa rezolve cateva probleme esentiale in perioada urmatoare, pentru a restarta agricultura: comasarea terenurilor, irigatiile, masuri fezabile si realiste in cadrul noii PAC”, a concluzionat presedintele Nicolae Sitaru.

APPR (Asociatia Producatorilor de Porumb din Romania) este o asociatie profesionala formata din producatori agricoli care detin suprafete de lucru cuprinse intre 25 ha si 50.000 ha, dar si reprezentanti ai lantului profesional de porumb din Romania. APPR face parte din Confederatia Europeana a Producatorilor de porumb (CEPM), care reprezinta cele mai mari tari producatoare de porumb din Europa, precum si din organizatia-umbrela a fermierilor europeni si a cooperativelor lor, Copa-Cogeca. Obiectivul principal al APPR este furnizarea de expertiza tehnica, economica si legislativa pentru membri si colaborarea cu organizatiile profesionale ale fermierilor din Romania.”

Pentru informatii suplimentare:

cristina.cionga@apprs.ro

Tel. 0727 734996

S-ar putea să te intereseze

Hot News