Fermierii campioni la rapita din judetul Dolj

Publicat de

Dupa o campanie cu productii bune, compania Corteva Agriscience da startul comunicatelor de presa in care sunt prezentati fermierii campioni la rapita din acest an. Fara doar si poate, vedetele din campurile de rapita au fost hibrizii PT298/Agile si PT303 Sclerotinia Protector. Primul este un hibrid deja bine cunoscut de fermieri pentru productivitatea ridicata pe care o ofera, dar si pentru rezistenta la scuturare, iar cel de-al doilea este un hibrid unic in Europa prin gradul ridicat de toleranta la Sclerotinia pe care il prezinta, ceea ce ofera si o productivitate excelenta.

“Ma bucur ca si in acest an reusim sa aducem in atentie rezultate excelente la cultura de rapita. Acesta este motivul pentru care noi, toata echipa Corteva, lucram zi de zi. Ne dorim ca in fiecare campanie si la fiecare cultura sa avem fermieri campioni, deci productii ridicate care nu doar sa contribuie la dezvoltarea unei ferme, ci impreuna la dezvoltarea agriculturii romanesti. Nu este usor sa lucrezi in acest domeniu, fiecare fermier stie acest lucru, de aceea alegerile pe care le fac in ceea ce priveste samanta pe care o seamana in ferma sunt foarte importante. Hibridul potrivit poate garanta siguranta, stabilitate si o productie reusita. Vreau sa ii felicit pe toti colaboratorii nostri pentru ca aleg hibrizii Pioneer, ca aleg solutiile complete din portofoliul Corteva si ca ne dau motive sa ii prezentam ca modele demne de urmat”, a declarat Maria Cirja, Marketing Manager Romania & Republica Moldova.

Primul fermier campion din judetul Dolj este domnul Cristian Dinut din comuna Orodel. Acesta a ales hibridul PT303 Sclerotinia Protector si a obtinut o productie de 5.315 kg/ha. “Lucrez o suprafata de 1.000 ha, rapita am avut pe 85 ha, dintre care 40 ha au fost semanate cu hibridul PT303, planta premergatoare a fost orzul. Am arat terenul, apoi l-am lucrat cu combinatorul, iar la pregatirea patului germinativ am si fertilizat, apoi am semanat incepand cu 20 august. Dupa rasarire am administrat un erbicid, apoi un graminicid si a fost necesara interventia cu mai multe insecticide, cred ca am aplicat trei insecticide. Am administrat un fungicid si inainte de iernare am aplicat ingrasamant foliar pe baza de bor.  In primavara am fertilizat cu uree – 170 kg/ha, si apoi cu ingrasaminte pe baza de azot si sulf, 300 kg/ha in luna mai. Insecticide am aplicat la nevoie, cred ca au mai fost inca trei treceri, precum si un fungicid. Cultura a fost in neirigat, iar productia chiar foarte buna, nu am ce mai spune la aceasta valoare, hibridul acesta nu s-a scuturat deloc, este foarte bun”, a punctat fermierul campion. Acesta a mai declarat faptul ca in general seamana minim 100 ha cu rapita, lucru pe care intentioneaza sa il faca si in acest an, insa daca nu poate pregati terenul in conditii corespunzatoare, mai bine nu seamana deloc.

Urmatorul fermier campion este din localitatea Poiana Mare, domnul Constantin Gadea. Acesta lucreaza 550 ha, iar in aceasta campanie a semanat rapita pe 120 ha. A ales pentru 50 ha hibridul PT303 Sclerotinia Protector si a ales bine, deoarece a obtinut o productie de 5.100 kg/ha. “Am semanat hibridul PT303 in perioada 1-5 septembrie, dupa cultura de grau si este de precizat ca practicam in ferma lucrari minimum tillage. La semanat am fertilizat cu ingrasaminte complexe 18.46.0 – 200 kg/ha si am  mai intervenit in cultura atunci cand a fost necesar. Am administrat un regulator de crestere si un fungicid, doua treceri cu insecticid, dar si un erbicid. In primavara, respectiv in perioada 10-15 martie, am fertilizat cu azot – 200 kg/ha, dupa care am intervenit in jurul datei de 25 martie cu un tratament format din fungicid si insecticid, iar in jurul datei de 1 mai am aplicat un fungicid si un insecticid. Am recoltat in perioada 1-10 iulie si pot spune ca a fost un an foarte bun pentru rapita, fata de celelalte culturi, a si plouat, ce-i drept, asa ca am avut si productie mare, dar si pret bun”, a declarat fermierul campion. Acesta a precizat ca toamna aceasta va semana in jur de 100 ha cu rapita si a ales hibrizii Pioneer PT303 si PT314, fiecare pentru cate 50 ha.

Hibridul PT298/Agile i-a oferit urmatorului fermier campion o productie de 4.850 kg/ha. Este vorba despre domnul Ionut Marinescu din localitatea Maglavit care lucreaza 400 ha. “Rapita a ocupat anul acesta o suprafata de 45 ha, dintre care 21 ha au fost semanate cu PT298, dupa grau. Dupa recoltatul graului terenul a fost arat, discuit, erbicidat, apoi din nou am efectuat o lucrare cu discul, am intervenit cu combinatorul si am semanat la inceputul lunii septembrie. La semanat am si fertilizat cu ingrasamant complex – 200 kg/ha. In toamna am aplicat un erbicid si doua insecticide, dupa care in primavara am aplicat doua tratamente. Primul, chiar la de desprimavarat, a constat in insecticid, fungicid si ingrasamant foliar, apoi, la aparitia butonului floral, am aplicat din nou fungicid, insecticid si ingrasamant foliar. In ceea ce priveste fertilizarea, am mai administrat uree la inceput de martie, respectiv 200 kg/ha si a doua administrare a fost la aparitia butonului floral cu azot – 150 kg/ha. Am recoltat incepand cu data de 1 iulie. Cultura nu a fost irigata, dar productia a fost foarte buna, pot spune ca ne-a ajutat vremea. Hibridul este foarte bun, am fost foarte multumit si il recomand la toata lumea”, a precizat fermierul campion. In aceasta toamna, daca conditiile vor permite pregatirea corespunzatoare a terenului, va semana in jur de 60 ha cu rapita.

Domnul Petre Petrescu, din localitatea Cotofenii din Dos, a devenit fermier campion deoarece a ales hibridul PT298/Agile si a obtinut o productie de 4.600 kg/ha. “Lucram         1.050 ha, iar rapita am avut 250 ha, semanate dupa cultura de grau. Terenul a fost scarificat, apoi am intervenit cu combinatorul, cat de putin posibil, fara intoarcere pentru a pastra apa in sol. Am semanat incepand cu data de 10 septembrie, atunci am si fertilizat cu 18.46.0 – 300 kg/ha. Plantele s-au dezvoltat corespunzator, am aplicat un erbicid si nu a fost nevoie de o alta interventie. Noi nu ne-am grabit cu semanatul si nu am avut atac de daunatori asa cum am auzit la alti fermieri care au fost nevoiti sa aplice multe insecticide. Noi nu am avut nici un fel de problema. In primavara nu a mai fost nevoie de erbicid, rapita s-a dezvoltat foarte bine, am aplicat doua tratamente cu fungicid si insecticid si totodata, la fiecare trecere am facut si fertilizare lichida. A fost un an foarte bun, am avut si ploi, deci, cultura a fost in neirigat si s-a comportat foarte bine. In ferma am avut si hibridul PT303, care a oferit productii ridicate, si ne bucuram ca am incheiat recoltatul cu media pe ferma de 4.600 kg/ha. De aceea si in aceasta toamna voi semana 75 ha cu PT298 si 75 ha cu PT303”, a afirmat domnul Petrescu.

In localitatea Ghercesti, domnul Florin Marin lucreaza 239 ha, iar rapita in acest an agricol a semanat pe 65 ha. Pentru o suprafata de 10 ha a semanat hibridul PT298/Agile si a obtinut o productie de 4.500 kg/ha. “Planta premergatoare pentru acest hibrid a fost graul, astfel ca terenul a pregatit corespunzator, adica am dezmiristit si am scarificat, apoi am intervenit cu combinatorul sau discul, depinde de cum se pregatea terenul. La pregatirea patului germinativ am si fertilizat cu ingrasamant triplu 15 – 250 kg/ha. Am semanat la finalul lunii august, dupa rasarire am erbicidat, am aplicat si un regulator de crestere, din nou un erbicid si la fiecare dintre aceste treceri am administrat si un insecticid. Am continuat in primavara cu fertilizarea si am administrat la inceputul lunii martie 200 kg/ha de uree, iar in ceea ce priveste tratamentele pot spune ca au mai fost doua interventii cu fungicid si insecticid si am recoltat in data de 11 iulie. Am fost foarte multumit de cum s-a comportat hibridul si productia a fost foarte buna. De fapt, a fost prima oara cand am semanat hibrizi Pioneer, nu doar la rapita, ci si la porumb si floarea-soarelui am semanat pentru prima oara, dar sunt foarte multumit”, a specificat fermierul campion. Incantat fiind de prima experienta cu hibrizii Pioneer, domnul Florin Marin a ales din nou pentru aceasta toamna hibridul PT298 pentru o suprafata de 25 ha.

In cadrul societatii Titiriga Agroinvest din Urzicuta, fermieri campioni au devenit si domnii ing. Alexandru Voinea si Adrian Titiriga, care au semanat hibridul PT298/Agile pe o suprafata de 40 ha, dupa cultura de grau, si au obtinut 4.080 kg/ha. “Lucram 300 ha, iar totalul de rapita semanat in acest an a fost de 80 ha. Dupa recoltatul cerealelor am efectuat o lucrare cu Tiggerul si una cu combinatorul, apoi am semanat la final de august, atunci am si fertilizat cu ingrasaminte complexe 18.46.0 – 300 kg/ha. In toamna a mai fost necesar un tratament cu insecticid, fungicid si erbicid, am irigat, o singura udare – 25 litri de apa. Apoi in primavara am erbicidat si am avut 3 interventii cu fungicide si insecticide. Am recoltat pe 30 iunie si 1 iulie si pot spune ca am fost foarte multumit de acest hibrid deoarece a fost rezistent si la cadere, si la Sclerotinia, chiar a oferit o productie foarte buna”, a precizat domnul ing. Voinea.

S-ar putea să te intereseze

Hot News