Importanta efectuarii tratamentelor de toamna-iarna in plantatiile pomicole si viticole, pentru combaterea bolilor si a daunatorilor!

Publicat de

RECOMANDARI ALCEDO

Chiar daca in perioada noiembrie-martie plantele sunt in repaus vegetativ, cand conditiile meteorologice permit (temperaturi peste 0 grade C) este necesara o atenta intretinere fitosanitara a plantatiilor de pomi si arbusti fructiferi. Tratamentele se fac in functie de specie, astfel: mar, tratamentele 1 si 2 se aplica, de obicei, in lunile noiembrie-ianuarie (primul), iar al doilea in februarie sau martie. Ambele trebuie insotite de taierea ramurilor atacate de boli, scopul lor fiind de a combate paduchele din San Jose, paianjeni, oua de afide, acarieni si cotari, precum si distrugerea sporilor de ciuperci fitopatogene.

La par, iarna (tratamentele 1 si 2) se fac in perioada noiembrie (sfarsitul lunii) – martie, pentru combaterea coccidelor, afidelor si acarienilor. Pentru patarea cafenie a frunzelor si fructelor, ca si pentru  rapanul ramurilor –Venturia pirina f. c. Fusicladium pyrorum – inca din toamna, dupa caderea frunzelor, se aplica un tratament facultativ, de obicei cu produse cuprice. La prun, primul tratament se aplica in timpul repausului vegetativ pentru combaterea afidelor, acarienilor, coccidelor, cotarilor si sporilor de ciuperci fitopatogene, de obicei dupa taierile de fructificare si dupa indepartarea ramurilor uscate.

La cais si piersic, primele doua tratamente se aplica iarna pentru combaterea basicarii frunzelor (Taphrina deformans), mai ales daca in anul trecut s-a manifestat un atac puternic. Primul tratament se face in noiembrie-decembrie, dupa caderea frunzelor, iar al doilea in ianuarie-februarie. De asemenea, la cires si visin, primul tratament, cel de iarna, se realizeaza dupa taierile de fructificare si inainte de dezmugurire pentru combaterea paduchilor testosi, a oualor de afide, paianjenilor si cotarilor, a formelor mobile de paianjeni si a sporilor de ciuperci, in special de ciuruirea frunzelor de samburoase (Stigmina carpophila).

In tabelul de mai jos, gasiti cateva produse de protectia plantelor, recomandate pentru utilizarea in timpul repausului vegetativ la pomi si vita de vie.

Produsul Doza/con. Cultura Spectru de actiune
Combaterea formelor de rezistenta peste iarna a patogenilor
ALCUPRAL 50 PU 0,3 % gutui focul bacterian al rozaceelor
0,2 % mar focul bacterian al rozaceelor
0,3 % (4,5 kg/1500 l apa/ha) rapan, monilioze
0,3 % (3 kg/1000 l apa/ha) – dupa caderea frunzelor par focul bacterian, patarea cafenie a frunzelor si fructelor si rapanul ramurilor
0,2 % (2 kg/1000 l apa/ha) prun patarea rosie a frunzelor, ciuruirea frunzelor, monilioza
0,2 % (2 kg/ha) cires, visin antracnoza frunzelor
BOUILLIE BORDELAISE WDG 7,5 kg/ha mar, par gutui focul bacterian al rozaceelor
0,5 % (7,5 kg/ha) mar rapan, monilioze
0,5-0,7 % (5,0 kg/ha) par rapan, monilioze
0,5 % (5,0 kg/ha) prun patarea rosie a frunzelor, ciuruirea frunzelor, monilioza
0,5 % (5,0 kg/ha) cires, visin patarea frunzelor, ciuruirea frunzelor, monilioza
0,5 % (5,0 kg/ha) piersic monilioza, basicarea frunzelor, ciuruirea frunzelor
CHAMP 77 WG 0,2 % (2,0 kg/ha) mar focul bacterian al rozaceelor,

rapan

TOPSIN 500 SC 0,14 % (2,1 l/ha in 1500 l apa) mar rapan, fainarea marului
0,1 % (1,0 l/ha in 1000 l apa) cires, visin patarea frunzelor
0,14 % (2,1 l/ha in 1500 l apa) piersic basicarea frunzelor
0,14 % (2,1 l/ha in 1500 l apa) par rapanul parului, entomosporioza, patarea alba a frunzelor de par
TOPSIN 70 WDG 0,07 % mar rapan, fainarea marului
piersic monilioza, basicarea frunzelor
prun patarea rosie a frunzelor, monilioza
Combaterea formelor hibernante de daunatori
NUPRID OIL 004 CE 1,5 % (22,5 l/1500 l apa/ha) mar paduchele din San Jose-generatia de iarna, paianjenul rosu al pomilor-oua de iarna, afide-oua de rezistenta
1,5 % (15 l/1000 l apa/ha) plantatii de prun, cires, cais
1 % (10 l/1000 l apa/ha)-tratament In perioada de repaus vegetativ si pornire in vegetatie vita de vie paianjenul rosu comun, paduchele testos

 

O versiune a acestui articol a apărut în ediția tipărită a revistei Sănătatea Plantelor Nr. 245 – octombrie 2018.
Pentru a primi Sănătatea Plantelor în format tipărit, vă rugăm să vă abonați aici.

Alți cititori au distribuit recent

S-ar putea să te intereseze

Hot News