Protectia vitei de vie impotriva basicarii!

Publicat de

Protectia vitei de vie impotriva basicarii!

Basicarea vitei de vie este produsa de catre acarianul (paianjenul) ce poarta denumirea stiintifica de Eriophyes vitis. Acest acarian este destul de raspandit, avand o frecventa mai mare ori mai mica, in regiunile temperate si meridionale din tarile viticole ale Americii de Nord si de Sud, Europei, Africii, Asiei si chiar Australia si Noua Zeelanda. In Romania, se gaseste in toate podgoriile, mai ales in zonele limitrofe Dunarii, de cele mai multe ori in viile cultivate cu hibrizi direct producatori.

Cum recunoasteti acarianul?

Acest daunator, ierneaza ca femele adulte, adapostindu-se sub scoarta butucilor sau sub solzii mugurilor, iar primavara, cand temperatura medie ajunge la circa 10°C, hibernantele ies din diapauza si trec pe fata inferioara a frunzelor tinere ale vitei de vie, pe care le inteapa pentru a se hrani cu sucul celular. Ca urmare a acestor intepaturi, pe partea superioara a frunzelor iau nastere niste gale de forme neregulate si de marimi variabile. In functie de temperatura, incubatia dureaza intre 18 si 25 de zile, perioada in care se trece prin stadii de dezvoltare: ou, larva, protonimfa, deutonimfa si adult. Pe durata unui an se realizeaza in medie cate 6 generatii, care se suprapun, in perioada dintre aprilie si septembrie, fiind mai multe in verile calde si secetoase.

Ataca doar vita de vie

Eriophyes vitis se hraneste exclusiv cu vita de vie, careia ii ataca lastarii, frunzele, inflorescentele si strugurii, in diferitele stadii de dezvoltare a acestora. Atacul cel mai frecvent este cel de pe frunze, incepand cu cele tinere si pana la cele imbatranite, de la sfarsitul sezonului.

Atentie! Primavara, inca din luna aprilie acest acarian ataca in grup, sugand sucul celular. In timpul hranirii, saliva daunatorilor, care contine unele enzime, actioneaza asupra celulelor epidermale si parenchimatice, carora le provoaca hipertrofieri. Aceste umflaturi (basici), formate pe partea superioara a frunzelor, poarta denumirea de gale. Acestea sunt diferite, ca dimensiuni, osciland intre 0,5 si 1,5 cm.

Retineti! O cadere masiva a frunzelor afecteaza pregnant procesul de maturare a lemnului, slabind astfel rezistenta vitelor la gerurile iernii. De asemenea, recoltele de struguri scad cantitativ, cat si calitativ, reducandu-se continutul de zaharuri si al altor componente favorizante asupra calitatii strugurilor si a vinurilor.

Ce putem face?

Din masurile profilactice puteti apela: la adunarea si arderea frunzelor cazute la sol, eventual dupa scuturarea mijlocului de sustinere; aplicare unor araturi adanci, preferabil de toamna; aplicarea ingrasamintelor in mod rational; taierea lastarilor atacati (si indepartarea lor din vie) sub 2-3 ochi sanatosi (neatacati). De asemenea, o alta masura o reprezinta aplicarea tratamentelor cu acaricide, si anume: Envidor 240 SC, in doza de 0,4 l/ha, Milbeknock EC, in concentratie de  0,075%, Nissorun 10 WP, in doza de 0,5 kg/ha, Ovipron Top, in doza de 3,5 l/ha.

O versiune a acestui articol a apărut în ediția tipărită a revistei Sănătatea Plantelor Nr. 240 - mai 2018.
Pentru a primi Sănătatea Plantelor în format tipărit, vă rugăm să vă abonați aici.

S-ar putea să te intereseze

Hot News