Nu neglijati daunatorii de depozit!

Publicat de

Munca de un an poate fi compromisa daca neglijam problema daunatorilor din depozite. In acest articol voi scrie, pe scurt, despre principalii daunatori din aceste spatii, care, daca sunt scapati de sub control, pot sa produca pagube economice importante. Ceea ce nu este de dorit, mai ales in actualele conditii, in care pretul de valorificare este unul foarte volatil.

In aceasta perioada, in spatiile de depozitare, se poate manifesta atacul gargaritei graului (Sitophilus granarius) si al gargaritei orezului (Sitophilus oryzae). Sunt printre cele mai importante specii de insecte daunatoare in depozite, producand pagube insemnate cantitativ, mai ales cerealelor. Pe langa grau, orz sau secara, gargaritele pot produce daune si la pastele fainoase, ciocolata, biscuiti (dar pe aceste alimente insectele nu se reproduc). Gargarita orezului (Sitophilus oryzae) poate sa produca pagube si la porumbul depozitat. Gargarita graului (Sitophilus granarius) consuma, in medie, 1 mg grau pe zi. Larvele gargaritei graului se gasesc in boabele de grau, orz, secara. Acestea pot consuma 1/3 din endosperm, boabele fiind improprii consumului. De asemnea, in cazul graului pentru samanta, pagubele in urma atacului larvelor sunt si mai ridicate. Larvele gargaritei graului (Sitophilus granarius) nu se hranesc la temperaturi mai mici de 5°C, in timp ce larvele gargaritei orezului (Sitophilus oryzae) sunt inactive la temperaturi mai mici de 10°C. Adultii ambelor specii prefera o umiditate relativa a aerului mai mare de 70%. In cazul in care umiditatea relativa a aerului este de 50%, adultii mor dupa o saptamana. Adultii ambelor specii sunt foarte sensibili la socurile mecanice.

Avand in vedere importanta economica a celor doua specii de gargarite, se impune luarea tuturor masurile de igiena in depozite, magazii sau alte spatii similare. Dupa depozitarea cerealelor, se recomanda monitorizarea periodica a acestora in vederea detectarii cat mai timpurii a atacului. In magazii se recomanda lopatarea periodica a cerealelor, adultii acestor specii fiind sensibili la socurile mecanice si parasesc masa de cereale lopatate. De asemenea se recomanda un control cat mai strict al factorilor de mediu din depozite (temperatura si umiditate). In cazul in care nu s-au luat masurile de dezinsectie a depozitelor, inainte de a se depozita marfa si se constata un atac ridicat al gargaritelor cerealelor sau orezului, se recomanda gazarea spatiilor depozitate cu unul din produsele omologate pentru combaterea acestor specii daunatoare.

In depozite, in camari sau in spatii similare se poate manifesta atacul gandacilor fainii. Exista mai multe specii care produc daune fainii din grau sau altor produse similare, cele mai importante fiind gandacul fainii de orez, denumire sinonima gandacul roscat al fainii (Tribolium castaneum) si viermii de faina, denumire sinonima moletul (Tenebrio molitor). Ambele specii se caracterizeaza printr-o prolificitate foarte ridicata. Astfel, in cazul speciei T. castaneum (gandacul roscat al fainii), o singura femela poate depune pana la 1000 de oua, in timp ce in cazul speciei T. molitor (viermii de faina), o femela poate depune pana la 500 de oua! Ambele specii se hranesc atat cu faina de grau, dar si cu boabele diferitelor cereale depozitate (grau, orez, porumb). Sunt daunatori atat adultii cat si larvele. Produsele depozitate atacate sunt improprii consumului iar faina atacata isi perde insusirile de panificatie.

Ca masuri de prevenire, sunt cele de igiena a spatiilor de depozitare, inainte de a se introduce produsele care urmeaza a fi depozitate (dezinsectie, dezinfectare, deratizare). Dupa depozitarea produselor, se recomanda controlul periodic. Pentru detectarea timpurie a atacului se recomanda amplasarea capcanelor feromonale.

In spatiile de depozitare sau camari de alimente poate avea loc atacul larvelor moliei fructelor uscate (Plodia interpunctella). Este un daunator polifag, atacand atat cerealele depozitate (grau, orz, secara, orez sau porumb), de la care consuma numai embrionul, cat si ciuperci, legume deshidratate sau fructe uscate (de unde si denumirea comuna a acestei specii). Larvele mai pot consuma faina, condimente, ciocolata sau alte dulciuri, alune, nuci, plante medicinale uscate, drojdie. Daunatorul poate produce pagube in depozitele magazinelor alimentare.

In magazii sau silozurile de grau, larvele moliei fructelor uscate se gasesc in partea superioara a masei de seminte, pana la o adancime de 10 cm, dar in unele situatii se pot gasi si la 1,5-2 m adancime. In cazul unui atac mare, survenit in silozuri sau magazii, pagubele pot sa fie ridicate. In conditii optime de temperatura si umiditate, populatia daunatorului poate sa creasca de 25 de ori. Umiditatea optima este de 50-70% iar temperatura la care se dezvolta este cuprinsa intre 17 si 37 grade Celsius. Larvele nu se dezvolta la o umiditate relativa a aerului mai mica de 40%. Temperaturile mult mai ridicate decat in mod normal din luna ianaurie, pot favoriza activitatea larvelor acestui daunator in spatiile de depozitare.

Se recomanda monitorizarea spatiilor de depozitare si indepartarea produselor depozitate infestate cu larve. De asemenea se recomanda aplicarea insecticidelor omologate in spatiile cu cereale depozitate, numai in situatia in care se constata un grad ridicat de infestare cu acest daunator.

Gandacul din Surinam (Oryzaephilus surinamensis) este un daunator foarte periculos atat pentru industria de morarit de panificatie, cat si pentru fermieri, atacand faina, produsele de panificatie, semintele de cereale depozitate (grau, orz, secara, orez, porumb), semintele de floarea soarelui, fasole, soia. Se poate gasi si in magazii sau camari, atacand stafide, macaroane, prajituri, ciocolata, arahide, nuci, hrana animalelor de companie sau diverse preparate de panificatie.

Adultul are 3 mm lungime, culoare maro-inchis sau maro-rosietic. Insectele se deplaseaza cu viteza mare. Femelele depun intre 150 si 370 de oua, in medie, cate 10 pe zi. Aceasta specie prezinta 6-7 generatii pe an, iernand in toate stadiile, in spatiile de depozitare, magazii, camari. Limitele temepraturii la care se dezvolta gandacii de Surinam sunt cuprinse intre 18 si 37°C. Gandacii sunt rezistenti si la temperaturi scazute, cu mentinunea ca la cele mai mici de -18°C, insectele mor in cel mult 24 de ore!

Din cauza pagubelor ridicate pe care le pot produce insectele acestei specii, unei game largi de produse aflate in spatiile de depozitare, este necesara monitorizarea periodica a camarilor, magaziilor, depozitelor in vederea depistarii eventualelor focare de atac si indepartarea acestora.

Se recomanda luarea tuturor masurilor preventive, de dezinfectare si dezinsectie a spatiilor de depozitare, inainte de a se introduce produse noi ce urmeaza a fi depozitate pentru diferite perioade de timp. In eventualitatea in care se depisteaza atacul se recomanda efectuarea tratamentelor cu produse omologate.

Nu in ultimul rand, in depozitele de cereale, se poate manifesta atacul larvelor moliei cerealelor (Sitotroga cerealella). Este unul dintre cei mai periculosi daunatori de depozit ai cerealelor. Larvele ataca cerealele in camp, in timpul verii si patrund in depozite odata cu acestea. Aici, daunatorul isi continua nestingherit ciclul de dezvoltare, avand in vedere ca temperatura este mai mare de 0°C. Atacul are loc in boabele aflate in primii 15-20 cm din vrac, moliile neavand puterea sa patrunda la adancime mai mare, pentru a-si depune ouale. In cazul unui atac ridicat, pagubele pot sa depaseasca 50%. Atacul este foarte periculos in cazul semintelor destinate pentru multiplicare. In urma atacului, embrionul este distrus, prin urmare acestea nu mai pot fi folosite in procesul de producere samanta. Pe semintele atacate se pot instala ciuperci care pot deprecia productia depozitata si mai tare.

Inaintea depozitarii cerealelor se recomanda efectuarea unei igienizari foarte bune a spatiilor de depozitare. Dupa ce productia a fost depozitata, aceasta trebuie monitorizata periodic. Se recomanda amplasarea capcanelor feromonale pentru semnalarea aparitiei moliilor cerealelor (semn ca daunatorul este prezent in spatiul de depozitare). Se recomanda aplicarea insecticidelor omologate pentru spatiile depozitate, cand situatia o cere sau gazarea depozitului cu unul dintre substantele omologate.

Dr. ing. Georgescu Emil

INCDA Fundulea

S-ar putea să te intereseze

Hot News