Erbicidele din gama RIVAL, o investitie sigura in combaterea buruienilor din culturile de cereale paioase!

Publicat de

Toamna anului 2022 a permis infiintarea culturilor de cereale paioase in epoca optima, insa temperaturile foarte blande din timpul iernii au permis buruienilor sa vegeteze si in aceasta perioada.

O parte dintre fermieri au erbicidat inca din toamna aceste culturi, iar acum asteapta momentul optim sa faca o noua erbiciare sau, mai bine zis, “o corectie” acolo unde este cazul.

In schimb, pentru cei care nu au facut-o, presiunea combaterii buruienilor a ramas in primavara, cand combaterea unor specii de buruieni (ex. soparlita, musetelul) va fi mult mai dificila si mai costisitoare.

 

Sfaturi privind momentul optim de erbicidare

Pentru a avea o eficacitate ridicata in combatere, trebuie ales foarte bine momentul optim de aplicare a erbicidelor, moment in care buruienile au sensibilitatea cea mai mare (intre stadiul de “rozeta” si 2-3 frunze), cat si cel de toleranta maxima a culturii (intre infratire si inceperea formarii primului nod diferentiat). O influenta mare asupra eficacitatii erbicidelor o au temperatura si umiditatea (temperaturi medii de peste 8-10°C si umiditate suficienta).

 

Care sunt buruienile problema din culturile de cereale paioase?

Buruienile care domina de regula culturile de cereale paioase apartin grupei dicotiledonate (buruieni cu frunza lata), cele mai multe germinand toamna.

Aplicarea erbicidelor nu se face numai pentru combaterea buruienilor din cultura in curs, ci si pentru culturile care urmeaza in rotatie. Prin urmare, alegerea corespunzatoare a erbicidelor, dar si a tehnicilor de aplicare si a calitatii tratamentelor pentru culturile de cereale paioase reprezinta o buna investitie pentru anii urmatori.

 

Ce solutii avem?

RIVAL STAR 50 SX este un erbicid sistemic, sulfonilureic, selectiv fata de culturile de cereale paioase, ce actioneaza asupra unui spectru larg de buruieni dicotiledonate anuale si perene, inclusiv asupra celor rezistente la 2,4 D: stir (Amaranthus spp.), scanteiuta (Anagallis arvensis), romanita (Anthemis arvensis), loboda salbatica (Atriplex patula), rapita salbatica (Brassica rapa), traista ciobanului (Capsella bursa-pastoris), albastrele (Centaurea cyanus), spanacul salbatic (Chenopodium album), spiculete (Chrisanthemum segetum), palamida (Cirsium arvense), nemtisor de camp (Delphinium spp.), fumarita (Fumaria officinalis), lungurica (Galeopsis spp.), laptuci (Lactuca sativa), sugel (Lamium spp.), musetel (Matricaria spp.), trepadatoare (Mercurialis annua), mac salbatic (Papaver rhoeas), hrisca urcatoare (Polygonum convolvulus), iarba rosie (Polygonum persicaria), troscot (Polygonum aviculare), ridiche salbatica (Raphanus raphanistrum), mustar salbatic (Sinapis arvensis), susai (Sonchus spp.), hrana vacii (Spergula arvensis), rocoina (Stellaria media), pungulita (Thlaspi arvense), etc.

Doza omologata:

  • Grau de toamna, orz de toamna, secara de toamna, triticale: 30 g/ha (buruieni dicotiledonate anuale, exceptie Galium aparine si Veronica ); 37,5 g/ha (Cirsium arvense).
  • Grau de primavara, orz de primavara, ovaz: 45 g/ha (buruieni dicotiledonate anuale, exceptie Galium aparine si Veronica)

Perioada optima de aplicare este in functie de spectrul de buruieni combatute astfel:

  • pentru combaterea buruienilor anuale se aplica in postemergenta, toamna sau primavara, de la faza de 3 frunze pana la sfarsitul infratirii (BBCH 13-30), iar buruienile sunt in faza de 2-6 frunze;
  • pentru combaterea palamidei, se aplica in postemergenta, primavara, de la inceputul alungirii paiului pana la aparitia frunzei stindard (BBCH 30-37), iar palamida este in stadiul de rozeta.

Erbicidarea se poate face pana la faza de burduf, dar cu riscul unei eficacitati mai reduse, din cauza stadiului mai avansat de crestere si dezvoltare a buruienilor. Eficacitatea produsului nu este influentata de temperaturile scazute (pana la +5°C), ceea ce permite efectuarea tratamentului si in perioadele reci.

Potrivit specialistilor in protectia plantelor, dupa tratament, substanta activa este absorbita prin frunze si mai putin prin radacini, buruienile dicotiledonate fiind distruse in 10-30 zile.

 

RIVAL TOP 20 SG, erbicid de tip silfonilureic, cu aplicare in postemergenta, combate buruienile dicotiledonate anuale si perene. Are actiune sistemica, patrunde rapid in tesuturile plantelor si nu este spalat de ploaie, chiar daca aceasta intervine dupa 4 ore de la aplicare. Primele simptome (stoparea cresterii, ingalbenirea frunzelor) in conditii normale de umiditate apar dupa 5 zile, iar efectul maxim (necrozarea varfurilor de crestere) la 14-20 de zile de la tratament.

Se aplica primavara, in doza de 20-30 g/ha, la culturile de grau, orz, triticale, secara si ovaz, cand buruienile sunt rasarite in masa, peste 70% si sunt in faza optima (2-4 frunze), iar plantele de cereale sunt in faza de vegetatie, de la infratire pana la faza de aparitie a frunzei stindard (BBCH 12-39).

Tratamentele nu se aplica cand temperaturile sunt in scadere (sub 5°C) si la culturile stresate din cauza secetei, baltirea apei, atacului bolilor si daunatorilor. Poate fi utilizat pe toate tipurile de sol, cu exceptia celor nisipoase, foarte usoare.

Se va aplica numai un singur tratament/sezon. Erbicidul este selectiv fata de culturile de cereale paioase si poate fi administrat din stadiul de 3 frunze, pana la aparitia frunzei standard, fara probleme de fitotoxicitate. Eficacitatea este maxima cand este aplicat pe buruieni tinere aflate in stadiul de crestere activa, respectiv in faza de 2-4 frunze (pentru anuale) sau rozeta (pentru cele perene), intr-un volum de apa cuprins intre 200-400 l/ha. Buruienile mai putin sensibile si cele aflate intr-un stadiu avansat de crestere raman pitice si nu concureaza plantele de cultura in absorbtia apei si substantelor nutritive.

Spectru de combatere: iarba vantului (Apera spica-venti), cretisoara (Aphanes arvensis), loboda (Atriplex patula), rapita – samulasta (Brassica oleracea), traista ciobanului (Capsella bursa-pastoris), albastrita (Centaurea cyanus), loboda alba (Chenopadium album), vetricea (Chrysanthemum segetum), palamida (Cirsium arvense), nemtisor de camp (Consolida regalis), volbura (Convolvulus arvensis), morcov salbatic (Daucus carota), fumarita (Fumaria officinalis), lungarica (Galeopsis spp.), urzica moarta (Lamium spp.), zgrabuntica (Lapsana communis), musetel salbatic (Matricaria spp.), menta salbatica (Mentha arvensis), nu-ma-uita (Myosotis arvensis), mac (Papaver rhoeas), troscot (Polygonum aviculare), hrisca urcatoare (Polygonum convolvulus), iarba rosie (Polygonum lapathifolium), ardeiul broastei (Polygonum persicaria), ridiche salbatica (Raphanus raphanistrum), macris (Rumex spp.), spalacioasa (Senecio vulgaris), mustar salbatic (Sinapsis arvensis), hrana vacii (Spergula arvensis), rocoina (Stellaria media), pungulita (Thlaspi arvense), soparlita (Veronica arvensis), doritoare (Veronica hederifolia), ventrilica (Veronica persica), mazariche (Vicia spp.), trei frati patati (Viola spp.).

Nu combate: coada calului (Equisetum arvense), turita (Galium aparine).

 

RIVAL ULTRA este un erbicid cu formula unica, spectru larg de combatere si viteza mare de actiune. Se utilizeaza in tratamente postemergente, din faza de trei frunze ale graului, pana la aparitia completa a frunzei stindard. Cresterea buruienilor este oprita dupa cateva ore de la aplicare, insa efecte vizibile precum decolorarea sau inrosirea buruienilor sensibile apar dupa 10-15 zile. Distrugerea completa a buruienilor, inclusiv din rizomi, are loc dupa 15-25 zile de la aplicare. Buruienile mai putin sensibile, si cele aflate intr-un stadiu avansat de crestere, raman pitice si nu mai concureaza plantele de cultura in absorbtia apei si substantelor nutritive.

Se aplica la culturile de grau, in doza de 35 g/ha.

Spectru de combatere: neghina (Agrostemma githago), stir (Amaranthus spp.), romanita (Anthemis spp.), iarba vantului (Apera spica-venti), cretisoara (Aphanes arvensis), talpa gastei (Atriplex patula), mustar negru (Brassica nigra), rapita – samulasta (Brassica oleracea), traista ciobanului (Capsella bursa-pastoris), albastrita (Centaurea cyanus), spanacul salbatic (Chenopodium album), vetricea (Chrysanthemum segetum), palamida (Cirsium arvense), nemtisor de camp (Consolida regalis), morcov salbatic (Daucus carota), pliscul cocorului (Erodium cicutarium), lingurica (Galeopsis tetrahit), ciocul berzei (Geranium spp.), samulastra de floarea soarelui (Helianthus annuus), sugel (Lamium spp.), zgrabuntica (Lapsana communis), musetel salbatic (Matricaria spp.), lucerna – samulastra (Medicago sativa), menta salbatica (Mentha arvensis), nu-ma-uita (Myosotis arvensis), mac (Papaver rhoeas), hrisca urcatoare (Polygonum convolvulus), iarba rosie (Polygonum persicaria), troscot (Polygonum aviculare), ardeiul broastei (Polygonum persicaria), ridiche salbatica (Raphanus raphanistrum), macris (Rumex spp.), cruciulita (Senecio vulgaris), mustar salbatic (Sinapis arvensis), susai (Sonchus spp.), hrana vacii (Spergula arvensis), rocoina (Stellaria media), pungulita (Thlaspi arvense), veronica de camp (Veronica arvensis), doritoare (Veronica hederifolia), ventrilica (Veronica persica), mazariche (Vicia spp.), trei frati patati (Viola tricolor).

 

In functie de zona si gradul de imburuienare a culturilor, pentru largirea spectrului de combatere, erbicidele din gama RIVAL (produse formulate in Romania, in colaborare cu FMC) se pot aplica impreuna cu erbicidul STARANE SUPER de la Corteva, in doza de 0.54 l/ha.

 

Aceste produse pot fi gasite la preturi avantajoase in PACHETELE TEHNOLOGICE de la ALCEDO. Contactati reprezentantul ALCEDO din zona dvs. pentru mai multe detalii.

S-ar putea să te intereseze

Hot News